Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Salamon Márton László
Titlul articolului: „Egy egész közösséget próbálnak megfélemlíteni“
Acces online: https://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2101&cikk=17769

- Ez a kampánystílus nem ennek a néhány hétnek a terméke. Az elmúlt években folyamatosan csúszott lefelé a politikai közbeszéd színvonala. Ezelőtt néhány évvel még elképzelhetetlen lett volna, hogy az államelnök lehazugozza a miniszterelnököt, aki aztán visszahazugozza őt.

Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy így történt. A politikai vitát folyamatosan kezdte behelyettesíteni a dossziék harca - ebben alapvető vétke van Traian Bãsescunak, mert ő az, aki előtérbe hozta a titkosszolgálatokat. Soha annyit a titkosszolgálatokról nem beszéltek Romániában, mint az utóbbi két évben.

ő hozta előtérbe az ügyészséget, az igazságszolgáltatást, de nem olyan értelemben, hogy az állampolgár igazságosabbnak érzi az igazságszolgáltatást, hanem a politikai harc egyik eszközeként. Ma már nem arról szólnak a politikai viták, hogy kinek jobb a programja, hanem arról, hogy ki a nagyobb gazember, és hogy ki tud nagyobbat mondani ebben a tekintetben. Igen, ki kellene seperni ezt a politikai osztályt, de a nagytakarítást az államelnökkel kellene kezdeni.

Ön magyarellenességet vélt felfedezni a felfüggesztett államelnök kolozsvári kampányrendezvényén, míg Bãsescu köre ezt váltig tagadja.

- A társadalom megosztása és elgyengítése általában ravaszul történik. Már a bolsevik időkben is úgy jártak el – és most is ez történik –, hogy először a politikai pluralizmust számolták fel: a pártokat, a parlamentet. Utána jött a sajtó – esetleg az a része is, amely lelkesen támogatta ezeket a kezdeményezéseket –, majd következik az értelmiség. Ugyanez a helyzet a kisebbségi közösségekkel.

Az, hogy Bãsescu most nem általában a magyarokat támadta, hanem a magyarság vezetőit, ne tévesszen meg senkit, mert törekvései a magyarság lefejezésére és elgyengítésére irányulnak. Ameddig nem mondtuk ki, hogy nem támogatjuk Traian Bãsescut, addig minket kíméltek. Amikor megmondtuk, hogy ellene fogunk szavazni, rögtön korruptak lettünk, és rögtön minden eszközzel rágalmazni kezdtek minket. Bãsescu nem érti meg, hogy mi pontosan azért támogatjuk a leváltását, mert ő egy olyan társadalmat akar felépíteni, amelyben ha őt szolgálod, nem lesz bántódásod, de ha szembefordulsz vele, véged. Nekünk ilyen társadalom nem kell.

Milyen módon hat az ön által említett rejtett magyarellenesség?

- Traian Bãsescu rájött, hogy azzal, hogy magyar neveket sorol fel mint fő vétkeseket, tetszhet a román többség nacionalistább részének. Kihasználja a rejtett nacionalizmust és a rejtett xenofóbiát, amikor errefelé tereli a vitát. És ez rendkívül veszedelmes. Amúgy Bãsescu azért is magyarellenes, mert ugyebár ebben az országban van másfél millió magyar, és ő az eltelt két és fél év alatt semmit a mi érdekünkben nem tett. A kisebbségi törvény elfogadását megakadályozta, megszegve a szavát.

Parlamenti képviselőket, helyi önkormányzatban dolgozókat, kormányzati tisztségviselőket vizsgál a Korrupcióellenes Ügyészség azzal a váddal, hogy politikai és etnikai alapon pénzt juttattak magyar polgármesterek által vezetett önkormányzatoknak.

- Igen, úgy látszik, hogy nagyarányú hajsza kezdődik magyar vezetők ellen. És ez a sorsunkba vág, mert végre eljutottunk oda, hogy hosszú évtizedek után, amikor hátrányos helyzetben tartották Erdély magyarok lakta régióit, végre nekifoghattunk, hogy ezt a hátrányt megszüntessük. Eljutottunk oda, hogy az utóbbi két évben pénzt tudjunk juttatni vízhálózatra, iskolák, óvodák rendbetételére. Most pedig az ügyészség ezért viszgálja a parlamenti kollégákat vagy a kormányban dolgozó kollégákat. Ezt nem fogjuk szó nélkül hagyni, mert most már egy egész közösséget próbálnak megfélemlíteni.

A felfüggesztett elnök személyesen önt is megvádolta azzal, hogy megpróbált nála közbenjárni a saját és a Nagy Zsolt ügyében.

- Jó lenne, ha az elnök elővenné az ezekről a találkozókról készült magnófelvételeket, ha már egyszer ebben az országban mindenről lehallgatások és magnófelvételek készülnek. Igen, az elnökkel többször is találkoztam, de az én egyébként kissé tragikomikus ügyemről nem beszéltem. Arról, hogy itt az ügyszség és néhány román politikus felcsap az én verseim kritikusának, és megpróbálja megítélni, hogy ezek mennyit érnek. Ha az elnök erre kíváncsi, elküldhetem neki a versesköteteimet, hisz több kötetem megjelent román fordításban is. Nem, nem beszéltünk erről, az elnök most mindent bedob, amit az elmúlt években különböző dossziékból megtudott, és azt is bedobja ezek szerint, ami nem igaz.

Beszéltünk viszont másról – a Nagy Zsolt ellen felmerült vádak ügyéről. Én megvédem a kollégáimat, amikor meggyőződésem szerint igaztalanul vádolják meg őket kémkedéssel, hazaárulással és hasonló veszedelmes ostobaságokkal. Tettem a kötelességemet, és nem hagyom megfélemlíteni magam, máskor és mások érdekében is közbe fogok lépni, ha az a meggyőződésem, hogy igazam van. Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy bárki ellen vizsgálat indul, ne szóljunk semmit, akkor se, ha az egy koncepciós per. Magyarországon és itt is az ötvenes években hazaárulás, kémkedés vádjával ítéltek el embereket, teljesen ártatlanul. Akkor most hogy hallgassak én?

Mi hangzott el konkrétan ezeken a találkozókon?

- 2007. január 29-én találkoztunk Cotrceni-ben. Megmutatta nekem a jelentést, és azt mondta, nincsenek ugyan nyomós indítékok, de a vizsgálatot folytatni kell. Ha az elnök akarja, akkor el lehet indítani, ha nem, anélkül is lehet folytatni. Én határozottan azon a véleményen voltam, hogy ennek a jelentésnek az alapján ne adjon zöld utat a bûnügyi eljárásnak, ő azt mondta, hogy még gondolkozik a dolgon.

Aztán telt-múlt az idő, és mit ad isten, március 13-án, egy nappal azután, hogy a parlament elhalasztotta az EP-választásokat, és ezzel éles konfliktusba került vele, közölte velem, hogy most már nem várhat tovább, és zöld utat ad a Nagy Zsolt elleni bûnügyi eljárásnak. A két időpont között semmi nem történt, a jelentés szövege sem változott egyetlen betûvel sem. Hát akkor ki-ki ítélje meg, hogy menynyire mennek itt a dolgok tárgyilagosan és elfogulatlanul.

Hogyan reagált eddig a nemzetközi közvélemény az itteni helyzetre?

- A külföldet a stabilitás érdekli, a kérdés részletei ott nemigen ismeretesek, attól függ, hogy ki tájékoztatja őket, ki a gyorsabb a tájékoztatásban. Mi az Európai Néppártot is tájékoztatjuk, és hamarosan meg is lesz ennek az eredménye. Valóban van aggodalom, ami a stabilitást illeti, de én még mindig úgy látom, hogy alapvetően nincs veszélyben az ország stabilitása.

Akkor is, ha Traian Bãsescu nyeri meg a választásokat?

- Ha Traian Bãsescu megnyeri a választásokat, akkor is van egy parlament. De nyilvánvalóan stabilabb lenne a helyzet, ha leváltanák.

A magyar választók ön szerint hogyan fognak szavazni?

- Nyilván, ki-ki egyedül van a szavazófülkében, és ott dől el, hogy hová teszi a pecsétet. Mi arra biztatjuk az embereket: menjenek el szavazni, és szavazzanak Traian Bãsescu lemondatása mellett.